Header Duurzame EPS productie

Duurzame EPS productie

Wavefoamer voor duurzame EPS-productie: geen stoom maar stroom

De Wavefoamer is een revolutionaire innovatie in de productie van circulair EPS (piepschuim). Als eerste in Nederland introduceert Koninklijke Hordijk deze machine, die EPS-producten maakt met elektriciteit i.p.v. stoom. Een nieuwe techniek die de CO2-uitstoot extreem verlaagt. Met deze innovatie verwerkt Hordijk EPS-materiaal nog duurzamer.

Vanaf juli draait de Wavefoamer in de productielocatie van EPS Verpakkingen en Isolatieproducten in Delft. De machine biedt veel duurzame voordelen. Het voornaamste is dat er vrijwel géén stoom meer wordt gebruikt bij de productie van EPS. De Wavefoamer werkt vrijwel volledig op elektriciteit, er is nauwelijks gas nodig. Dit zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Eén machine bespaart 427 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 57 gezinnen.

Foto: Wavefoamer Kurtz-Ersa

Gerecycled EPS als grondstof

Een ander voordeel is dat met de Wavefoamer mechanisch gerecycled materiaal goed kan worden verwerkt, zonder dat het eindproduct aan kwaliteit verliest. Er zijn goede testen met ten minste 50% recyclaat. Er kan dus meer hergebruikt worden en er is minder nieuw materiaal nodig. Dat is goed nieuws: het is nóg gunstiger voor de totale CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de overheid: in 2030 moet 50% van alle grondstoffen afkomstig zijn van gerecycled materiaal. Een doelstelling die naadloos aansluit bij de visie van Hordijk op kunststof als een 100% circulair product. 

Zo werkt de Wavefoamer

Nieuwe, betere manieren van werken

Tot slot stelt de komst van de Wavefoamer Hordijk in staat om producteigenschappen verder te verbeteren. Door de producten bijvoorbeeld dunner te maken wordt materiaal bespaard maar dezelfde kwaliteit behouden. De introductie van de Wavefoamer is voor Hordijk een uitgelezen kans om het ontwikkelproces van haar producten opnieuw onder de loep te nemen. Uiteraard in nauw overleg met onze klanten die ook enthousiast zijn over de nieuwe techniek. 

Revolutie in de EPS-productie

Met de aanschaf van de Wavefoamer wil Hordijk een voorbeeld zijn in de keten. Gebruikt piepschuim verandert van afval in een kostbare grondstof. Laat dit een stimulans zijn voor afvalverwerkers om EPS grootschalig in te zamelen. Zodat we samen de cirkel kunnen sluiten. De aanschaf van de Wavefoamer is voor Hordijk een belangrijke stap in het circulair maken van EPS.

Interesse? Vul het formulier in!

Bent u geïnteresseerd in een EPS-product gemaakt met de Wavefoamer? Vul dan het formulier in en wij nemen contact met u op. 

 

Gerelateerd

Duurzaamheid is één van de kernwaarden van Hordijk. Bij Hordijk geven we deze kernwaarde een concrete invulling met de investering in een nieuwe machine: de Wavefoamer. Wij zijn de eerste in Nederland die met deze machine werkt. Een belangrijke stap in onze route naar CO2-neutraal productieproces.
06
jul
Innovatieve techniek. Een nog duurzamer én efficiënter productieproces. Koninklijke Hordijk en MAGNUM Heating gaan samen EPS-vloerverwarmingsplaten produceren met een nieuwe machine, de Wavefoamer. Een primeur in Nederland! Daar zijn we trots op. Ik leg u graag uit hoe het werkt.
16
aug
Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Hiervoor ontwikkelt MAGNUM Heating slimme vloerverwarmingsproducten. Voor de productie werken ze al jaren samen met Koninklijke Hordijk. Binnenkort neemt Hordijk hiervoor een innovatieve machine in gebruik: de Wavefoamer.
06
sep

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief