Header Wavefoamer: vooroplopen in duurzame EPS-productie

Wavefoamer: vooroplopen in duurzame EPS-productie

Innovatieve techniek. Een nog duurzamer én efficiënter productieproces. Koninklijke Hordijk en MAGNUM Heating gaan samen EPS-vloerverwarmingsplaten produceren met een nieuwe machine, de Wavefoamer. Een primeur in Nederland! Daar zijn we trots op. Ik leg u graag uit hoe het werkt.

Door: Sander de Jager, Operations Manager bij Koninklijke Hordijk

Ontwerp matrijzen

Momenteel zijn de matrijzen in de maak voor ons eerste product met de Wavefoamer. Dat zijn isolatieplaten voor vloerverwarmingssystemen van MAGNUM Heating. Samen met hen en de machine-ontwikkelaars, Kurtz Ersa en T. Michels Moulds in Duitsland, onderzochten we verschillende aspecten: wat zijn de effecten van het materiaal en elk technisch detail van het matrijsontwerp is geëvalueerd. We hebben in een laboratorium verschillende technische risico’s in de praktijk getest om zo het matrijsontwerp verder te optimaliseren. Het bijzondere is dat we gebruikmaken van zo veel mogelijk gerecycled materiaal wat we lokaal inwinnen.

50 procent recyclaat

De Wavefoamer verwerkt minimaal 50 procent recyclaat. Dit is mogelijk omdat de warmte nu van binnen naar buiten gaat door middel van een soort magnetron principe. In het huidige proces is dit precies andersom. Een beetje alsof je een ei aan het koken bent. Hierdoor werd eerst de buitenzijde hard, terwijl het ei aan de binnenkant nog zacht is. Dankzij de Wavefoamer-techniek worden de gerecyclede korrels overal in de vloerverwarmingsplaat beter met elkaar versmolten. Ook minimaliseren we met deze machine het gebruik van energie. Hierdoor wordt het product super duurzaam.

Duurzaamheid is al heel lang een van de speerpunten binnen Hordijk. Met de introductie van de Wavefoamer zetten we dit extra kracht bij. De machine is namelijk volledig geëlektrificeerd. In tegenstelling tot onze huidige productiemethode, daarbij werkten we met stoom dat werd gemaakt met gas. Met de Wavefoamer hebben we voor dit deel van het proces geen gas meer nodig en wordt de energie veel efficiënter benut. Dit resulteert in een fikse CO2-reductie.

Uitgebreide testfase

Het is nog een relatief nieuwe techniek, maar we hebben verschillende tests uitgevoerd. Voordat we het eerste product maakten, ontwierpen we eerst een matrijs specifiek voor EPS-toepassingen. Hiermee hebben we elk aspect van de techniek onderbouwd en getest. Om onze aannames te onderzoeken, voerde ook de leverancier van de machine een aantal tests uit. Op basis van de resultaten hebben we het definitieve matrijsontwerp gebouwd en alle zaken uitgedetailleerd. Met dank aan de kennis en ervaring van onze engineers. We hebben de eerste opbouw zo goed mogelijk voorbereid. Op die manier is er achteraf zo min mogelijk nabewerking nodig.

De machine wordt over een maand helemaal opgebouwd. We bezoeken de fabrikant regelmatig om het proces te volgen. De komende drie weken testen we ons materiaal ter plekke bij de leverancier en zorgen we ervoor dat alles naar behoren werkt.

Duurzame toekomst

Inmiddels zijn we ook begonnen met het fase 2-onderzoek. Hierbij kijken we naar verdere toepassingen van de techniek. We staan open voor nieuwe kansen en streven naar een minimale uitstoot. We geloven in, en bouwen aan een duurzame toekomst met de Wavefoamer. Ook is de techniek nu nog vrij duur en onderzoeken we samen hoe deze duurzamere techniek beter haalbaar wordt. Hiervoor werken we graag samen met onze klanten. Bereikt u samen met ons de volgende fases? Samenwerkingen zijn essentieel, met klanten, materiaalontwikkelaars, RVO, kennisinstituten en andere producenten. Zo blijven we samen innoveren en vinden duurzamere oplossingen die werken.

Meer weten

Wilt u meer weten over de Wavefoamer? Ik vertel u er graag meer over. Neem gerust contact met mij op via e-mail of bel 015–251 11 35.

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief